Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular Sayfasına Hoşgeldiniz


Cam Balkon:
 Cam balkon kapatma sistemleri evinizde estetik ve fonksiyonel bir balkon yaratmanın en modern yoludur. Camların katlanarak aynı noktaya toplanabilme özelliği nedeni ile mevsimsel değişikliklere en iyi cevap verebilen bir sistemdir. Bu sayede güzel hava şartlarında açık tutularak hiç kapatılmamış gibi mekanlardan yararlanılması sağlanır. Rüzgar, yağmur, kar, toz, vb. olumsuz hava koşullarında dış etkilerden koruma sağlar... Cam balkon kapa tma sistemleri estetik bütünlüğü ve fonksiyonelliği mükemmel şekilde birleştirir. Yapıya ve zevklerinize uygun renk seçenekleri sunmasının yanı sıra, son derece kullanışlı ve dayanıklıdır .Sistemde kullanılan alüminyum profillerin boyası elektrostatik toz fırın boya olup, deformasyona dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Cam balkon kapatma sistemlerinde kullanılan tüm camlar temperli (securit) cam olup darbe dayanımı maksimuma çıkartılmış ve dolayısı ile kırılma riski en düşük seviyeye indirgenmiştir. Sistemde kullanılan camlarda istenildiği taktirde renkli cam alternatifleri mevcuttur.

  • Manzara ve görüntüde kayıp oluşturmuyor.

  • Panoramik görünüm keyfi sunuyor.

  • Binanın yapısında değişikliğe neden olmuyor.

  • Balkonunuzdan yıl boyunca dört mevsim faydalanılmasını sağlıyor.

  • Camlar sağa sola veya her iki yönde toparlanarak açılabiliyor

  • Mimari etkileyicilik yaratıyor.

  • Temizliği, bakımı kolay ve pratik.

  • Darbelere dayanıklı temperli cam kullanıldığı için hırsızlık olaylarına karşı da koruyor.

  • Olağandışı etkilerle camın kırılması durumunda ise, küçük parçalara ayrılarak çevreye zarar vermiyor.

  • Yağmur, kar ve rüzgar gibi dış etkenlerden koruyor.

  • Çocuklarınızın güvenliğini sağlıyor.

  • Evinizde yeni kullanım alanları yaratıyor.

  • Cafe işletmecisiyim. Mekanımı yazın açarak bahçesi ile birleştirmek istiyorum. Ancak iki bölüm arasında herhangi bir eşik olsun istemiyorum. Ne yapmalıyım?
    - Balaban Cam, Balkon sistemleri arasında cephe camlama için kullanılan Cafe ve Facade sistemleri herhangi bir eşik profili olmadan uygulanmaktadır. Dolayısıyla iki farklı bölümü istenildiği gibi birleştirme imkan tanımaktadır.

Plastik Doğrama
Manzara Kaybı: Plastik kapamada arada profiller olduğundan görüntü kaybı %40lara ulaşır.

Temizlik: Plastik balkon kapatmalarda camların hep beraber açılma şansı olmadığından mutlaka dışarı sarkılarak temizlenmesi gerekiyor buda kullanıcılarına oldukça zor gelir.

İmar mevzuatına aykırılığı: Görüntü kirliliği yaptığından imar mevzuatına aykırıdır. şikayet edildiği takdirde sökülmek durumundadır.

Sağlık Açısından: 
Plastik doğrama kullanılan plastik malzemelerinin geneli kırık malzemeden ( geri dönüşümlü plastik ) olduğundan büyük oranda kanserojen madde içerir ve güneş de fazla kızdığı zamanda içerisine plastik kokusu verdiğinden oturulmaz hale getirir.

ISI Yalıtım: Plastik doğrama ısı yalıtım bakımından %100 etki sağlar. fakat mekan balkonlukdan çıkıp kiler, küçük oda, veya sera etkisi yaratır.

   

Cam Balkon - Katlanır cam sistemleri

Manzara Kaybı: cam balkon kapamada arada herhangi bir profil kayıt olmadığından hiç bir şekilde görüntü kaybı oluşturmamaktadır.

Temizlik: Cam balkon sistemlerinde cam kanatları içeri doğru ardı ardına katlanarak açıldığından dolayı dışarı sarkmadan oturduğunuz yerden kolaylıkla temizleme imkanı sunar.

İmar mevzuatına aykırılığı:
 Cam Balkon kapama görüntü kirliliği yapmadığından ve binanın dış yapısını bozmadığından imar mevzuatına aykırı değildir. Bu sistemlerin uygulanması yerel yönetimlerin tasarrufundadır.

Sağlık Açısından: cam balkon sistemleri 1. kalite alüminyum ve geneli camdan kaplı olduğundan dolayı herhangi bir sağlık sorununu tehdit etmemektedir. Aksine sistem tamamen açılıp kapandığından dolayı ve güneş enerjisini süzerek içeri aldığından sağlık açısından artılar katmaktadır.

ISI Yalıtım: Cam balkon sistemleri ısı yalıtım bakımından %10 - %15 plastik doğramaya oranla soğuk olur. Fakat bu oran içinde balkonunuzu balkonluk dan çıkarıp bir oda gibi kapatmaya da hiç gerek yoktur.

Dip NOT: Her Ne kadar bu sayfada cam balkon ile PVC arasındaki farkları göz önüne sersekte ikisini kıyaslamak yanlış olur pencere yaptırıyorsanız tercih pvc ama kış bahçesi, vitrin camı, balkon camlama, veranda kapatma gibi mekanları kapatmayı düşünüyorsanız kesinlikle ve kesinlikle cam balkon sistemlerini tercih etmeniz gerekiyor.

  • Sistemin rulmanlımı yoksa bilyelimi olduğunun mutlak sorulması gerekmektedir.

  • Rulmanlı sistemlerinde çelik mi ? demir mi ? paslanır mı olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Kaplama rulmanlı sistemler zaman sonra paslanarak sisteminizin ömrünüzü çürütür.

  • Yaptıracağınız firmanın üreticimi, tali bayi mi yoksa seyyar mı çalıştığını mutlaka sorun ve öğrenin çünkü; sistemde çıkacak bir problemde muhatap olacağınız birilerini bilmeniz gerekiyor. Bunun içinde özellikle üretici firmalara güvenip ve Garanti veren sistemleri tercih ediniz.

  • Sistemin en önemli bir kısmı olan şeffaf fitillerin sararıp sararmadığını sorun zaman sonra camlarınızın arasında sarı uzun uzun çubukları görmek istemezsiniz herhalde.

  • Sistemin yalıtımı da çok önemlidir bunun için montaj yapan ustaların deneyimli olması gerekiyor. Firmanın ne kadar eski olduğunu düşünürseniz bir o kadarda eski tecrübeli montaj ekibi olacağını aklınızdan çıkarmayınız ve kararınızı ona göre yapınız.

  • Kıl fitiller camların altında kullanılan malzemeye denir. kıl fitiller hava, su girmesini engellemek için kullanılan malzemedir. Bunlarda 1000-1200 lük fitiller vardır sanmayın ki ebatlar büyüdükçe yalıtım artacaktır aksine zarar getirir çünkü büyük ve uzun fitiller zaman geçtikçe çöküp dağılacaktır buda sistemin su ve hava geçirmesine zemin oluşturacaktır. bunun için en ideal kıl fitiller 800 lük sık ve dik fitillerdir çökme dağılma şansı yoktur.

  • Kapak sistemleri birbirine geçmeli ve vidalı olmasına dikkat ediniz birleştiği noktalardan su geçmesini engeller vidalı kapaklar ise uzun ömürlü olacağını gösterir.

  • Cam balkon sisteminin cam kanatları içe doğru açıldığından dolayı dışarıya sarkmadan balkonunuzun içinde bulunarak kolayca temizliğini yapabilirsiniz.

  • camlar temperli camdır güzelce temizlendiği zaman albeniliği daha da artmaktadır.
  • camları cam sil sıktıktan sonra çek pas veya cam beziyle rahatlıkla güzelce temizleyebilirsiniz.

Dünyada hiç kimse hiç bir şeyi daha kötü yapmadan daha ucuza satamaz bir malın sadece fiyatına bakmak bazı hileleri kabul etmek demektir. Örneğin; Murat131 de bir otomobildir BMW de bir otomobildir. Karar sizin...

  • Herkesin en çok merak ettiği ve ürün alırken aklını ve zamanını en çok ayırdığı şey fiyattır.

  • Cam Balkon Sistemleri m2 mekanın yeri balkonun yeri ve yüksekliği fiyatlandırırken değişkenlik göstermektedir.

  • Her ürünün olduğu gibi cam balkon sistemlerinin de kalitelisi ve kalitesiziz ( düşük maliyetli piyasa malları ) mevcuttur buda fiyatın esnek olmasının başlıca nedenidir.

  • Cam Balkon Sistemleri m2 olarak hesaplanır.

Şimdi örnek olarak düz bir balkonun ölçü alınışını baz alalım.

  • Mermer ile üst kirişin karşılayıp karşılamadığına bakın.

  • Yükseklik ölçüsü alınırken en kısa mesafe baz alınacaktır.

  • Duvardan duvara üç noktadan ölçü alırız. Birincisi alt hiza ikincisi ortadan üçüncüsü de en üstendir.

  • Ölçüler alınırken kasa profilinin dışından . Birincisi alt hiza ikincisi ortadan üçüncüsü de en üstendir.

  • Bu ölçü alma tekniğini anladığınızda diğer ölçüleri de aynı teknikle alabilirsiniz.

  • Ölçüler alınırken yandaki şekilde görüldüğü gibi dıştan dışa alınmalıdır.Mermer ve kasa belirtilmiştir.

  • yukarıdaki özelliklere bakarak ölçtük örnekteki gibi genişlik 200 cm. yükseklik 200 cm. geldi bunları birbiriyle çarptığımız zaman m2 ortaya çıkıyor. yani örnekteki düz balkonumuz 4 m2'dir.

TEMPERLİ CAM: Temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimikazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir.Temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 10 kat daha dayanıklı olup ; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur. 
Temper işleminden sonra camlara herhangi bir kesim,delik delme,kenar ve yüzey işlemi yapılamaz.

KATLANIR CAM SİSTEM ÖZELLİKLERİ

Özel tasarımlı termiği yüksek alüminyum kullanılır.

Temperli veya lamine cam kullanılır.

Camlar bantla veya silikonla değil; bakteri ve koku üretmeyen ithal yapıştırıcı ile tutturulur.

Her cam için 2 teker ve her tekerde 2 adet kapalı rulman kullanılır.

Cam ölçüleri her balkon için özel olarak belirlenir

Cafe, Restaurant, Mağaza, Vitrin ve Balkon özelliği olan tüm mesken ve işyerlerinde kullanılmaktadır. Kullanılacak alanın şekline göre özel dizayn yapılır.

Oval, köşeli, düz tüm mekanlara uygundur.

Kanatları tek parça emniyet camdan imal edilen sistem balkonlarda alttan ve üstten; vitrinlerde üstten taşıyıcılı olmak üzere iki çeşit çalışma mekanizmasına sahiptir.

Camlar üstte ve altta alüminyum profiller arasında kayarak hareket eder.

İlk kanattaki alt ve üst kilitleme sistemi sayesinde güvenli kulanım sağlar.

Tüm kanatların içeriye açılması sayesinde kolay temizlenebilen sistem yağmur, rüzgar, toz gibi dış etkenlere karşı koruyucudur.

Binaların mimari görüntüsünü bozmaz, estetiktir.

Sistemde 6-8-10 mm. kalınlığında darbelere ve kırılmaya karşı yüksek mukavemete sahip temperli cam kullanılmaktadır.İsteğe göre lamine cam kullanılabilir.

Alüminyum profillerin isteğe göre renk seçenekleri mevcuttur.

Her türlü balkon yapısına kolaylıkla uygulanabilen sistem; cam aralarındaki şeffaf fitiller sayesinde estetik ve yalıtımlıdır.

Müşterilerimiz çeşitli isimlerle sistemi adlandırmaktadır.

CAM
Cam, aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan bir sıvı olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam, akışkan bir maddedir. Camlar, erimiş haldeki amorf yapısını koruyarak katılaşan inorganik cisimler olarak tanımlanabilir. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur. Bu yapı cama sağlamlık ve saydamlık özelliğini kazandırır. Cam pratik olarak katı bir madde olarak görünsede, teknik olarak sıvı halde bir maddedir. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camdada bulunan bir özeliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar fazladır ki bu akışı bir insan gözlemleyemez. Bu yüzden bizler camı katı bir madde olarak görürüz. 

Mimari Cam
Yapı içi, yapı çevresi ve kentsel ortamlarda diğer mimari elemanlarla birlikte kullanılan cam, camlı ünite, camlama elemanları ve sistemlerinin üretim, işleme ve montajını kapsayan faaliyetler bütünüdür. 

Çevre Kontrol Camları:
Yağmur, rüzgar, toz gibi atmosfer koşullarının yanısıra ışık, güneş radyasyon ısısı, ısı, gürültü, görüntü gibi dış etkenler açısından yapının içi ile dışı arasındaki ilişkileri düzenleyen cam ve camlı ünitelerdir. 

RENKLİ CAM
Cam oluşurken içine katılan renkli kimyevi maddelerle oluşan renklerdir. Bunlar hamurdan renkli camlardır. 

Renkleri 
Füme (gri), Bronz ( kahverengi ), Yeşil , Mavi camlardır 
Kalınlıkları 
Füme , Bronz , Mavi renkli camlar , 3mm. 10mm. kalınlıkta. Yeşil renkli cam , 2,2mm. 6mm. kalınlıkta. 

MAT CAM 
Cam üzerine püskürtme yapılarak yapılan kumlama işlemine mat cam denir 

SATİNA 
Camların asit yıkama işlemi sonucu pürüssüz hale getirilmesine satina cam denir.

EMAYE BASKI
Düz veya şekillerin fırında cama baskı yapılması sonucunda oluşulan camlara denir. 

GÜVENLİK CAMLARI:LAMİNE CAM
Laminasyon:Güvenlik camı; İki veya ikiden fazla cam plakanın aralarında şeffaf ve/veya renkli bağlayıcılar yardımıyla ısı ve basınç altında birleştirilmesi işlemine denir. Özel şeffaf bağlayıcı ( PVB ) tabakalar yardımıyla 2 veya daha fazla sayıdaki çeşitli kalınlık ve nitelikteki camlar aralarında şeffaf ve opak Pvb konarak ısı basınç altında lamine edilmektedir. Bununla birlikte kurşun geçirmez iki veya çok katlı lamine camlar yapılmaktadır. 
Kırılma sonrasındaki cam saçılmaları ve cisimlerin geçişine karşı direnci nedeniyle, gerek insan sağlığı gerekse hırsızlık ve saldırı, benzeri güvenlik sorunlarının beklendiği yerlerde yaygın bir kullanım potansiyeline sahiptir. Lamine cam normal camlardaki şeffaflık ve geçirgenlik özelliklerini büyük ölçüde değiştirmez. Çünkü kullanılan ara tabakalarla camın optik özellikleri birbirine yakındır. Lamine cam aynı zamanda gürültü yalıtımına katkısı ve düşük u.v. geçirgenliği ilede yararlı bir üründür. Lamine cam renkli renksiz pvb, renkli renksiz ve yansıtıcı cam kombinasyonlarıyla üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra lamine cam gerektiği takdirde temperli cam kombinasyonlarıyla üretildiği gibi yalıtım üniteleri bünyesinde de yer almaktadır. Lamine cam kombinasyonları, camlar, renkli cam kullanılarak, renkli pvb kullanılarak ve cam kalınlıkları değiştirilerek özel üretim de elde edilebilir. Pvb kalınlıkları; 0,38 0,761,52 

TEMPERLİ CAM
Isıl işlem ulgulanarak normal cama göre 4-5 kat daha fazla mukavemet kazanmasını sağlayan ısıl işlemdir. 

Temperleme: Güvenlik camı;Cama yaklaşık 4-5 kat mukavemet kazandırmak amacıyla, camın erime sıcaklığına yakın bir dereceye kadar ısıtılıp sonra aniden soğutulması işleminin adıdır. Ölçüye göre hazırlanmış cam, temper fırınında ısıl işlemden geçerek ısıya ve darbeye karşı güçlendirilmiş cam halini alır. Temperlemeden geçen cam hem güvenlik hem de kırılmalarda ufak parçacıklara ayrılarak daha az zarara neden olur. Temperlemeye giren cam hiçbir şekilde başka bir işleme tabi tutulamaz. 

KAPLAMALI CAMLAR: 

Çok Amaçlı Camlar/Kaplamalar: Hem güneş kontrol hem de iklim kontrol özelliklerini bir arada bulunduran camlama kombinasyonları ve/veya yumuşak kaplamalardır. 

Güneş Kontrol Camları/Kaplamaları: İçeri giren güneş enerjisini denetleyerek iç mekanları daha konforlu hale getiren ve soğutma giderlerinden tasarruf sağlayan cam veya kaplamalardır. 

Hat Dışı Kaplamalar: Float hattını terkedip stoğa alınan cam üzerine başka bir tesiste yapılan kaplamalardır. Gerekli durumlarda, temperleme işlemi kaplama öncesinde yapılabilmektedir. 

Low-E: Düşük emissivity manasına gelen, ısı kontrolü sağlayan, yumuşak kaplama adıdır. 

Sert Kaplamalar: Çizilme, aşınma ve rutubete karşı dayanıklı hat üstü veya hat dışı kaplamalardır. Sert kaplamalı camlar yapılarda tekcam olarak kullanılabilir. Yalıtım camı üretimi sırasında da "kenar sıyırma" işlemine ihtiyaç göstermezler. 

Yumuşak Kaplamalar: Çizilme, aşınma ve rutubete karşı dayanıksız, ancak performans değerleri daha yüksek olan hat dışı kaplamalı camlardır. Yumuşak kaplamalı camlaryapılarda ancak yalıtım camı bünyesinde kullanılabilir. Yalıtım camı üretimi sırasında "kenar sıyırma" işlemine ihtiyaç vardır. 

SES KONTROL CAMLARI: Ses yalıtımı, iki cam kalınlığı farklı seçilerek, ısıcam ünitesinde daha iyi bir hale getirilebilir. Optimum performans sağlamak isteniyorsa gürültü kaynağına yakın olan camın kalınlığı diğer camdan %30 daha fazla olmalıdır ki, iki cam arasındaki ses titreşimi ve iletimi düşürülebilsin. Aynı şekilde, ses yalıtımı lamine camlarla da iyi hale getirilebilir. Bunda lamine camın bünyesinde kullanılan cam ve PVB kalınlıkları etkili olmaktadır. Isıcam araboşluğu olabildiğince geniş (max. 20 mm) seçilmelidir. Isı yalıtımını iyileştiren argon gazının ise ses yalıtımını iyileştirme etkisi çok azdır. 

ALÜMİNYUM 
NEDEN ALÜMİNYUM • Paslanmaz, sararmaz, dayanıklıdır.
• Işığı mükemmel yansıtır.
• Çelik, bakır ve pirinçten 3 kat daha hafiftir.
• Alaşımları çelikten bile daha dayanıklıdır.
> • Aynı kalitede yüksek miktarda üretilebilir. • Estetik olup her renge boyanabilir.
• Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır.
• Yangın esnasında kıvılcım ve zehirli gaz çıkarmaz.
• Tamamı ile geri dönüşüm özelliği vardır.
• Hassas töleransa sahip ürünler üretilebilir.

Alüminyum, yeryüzünde oksijen ve silisyumdan sonra en çok bulunan üçüncü element olmasına rağmen, endüstriyel çapta üretimi 1886 yılında elektroliz yönteminin kullanılmaya başlanması ile gerçekleşmiştir. 
Alüminyumun endüstriyel çapta üretimi çok kolaylaşmış ve bu en genç metal, demir çelikten sonra dünyada en çok kullanılan ikinci metal olmuştur. 
Ekstrüzyon yöntemi ile çeşitli kesitlerde profil çubuk, boru, lamalar ve fılmasin elde edilir. 
Alüminyum, ekstrüzyon işlemine çok uygun bir metaldir. Böylece, kullanım amacına uygun şekil ve ölçülerde pek çok ürün, başka bir biçimlendirme işlemine gerek kalmadan ekonomik bir şekilde üretilir. 
Yassı Ürünler Sıcak ve soğuk haddeleme yöntemi ile alüminyumdan plaka, levha ve folyo gibi yassı ürünler elde edilir. 
Döküm Ürünleri Alüminyumdan, kokil, basınçlı veya kum döküm yöntemleri ile çeşitli büyüklük ve şekilde parçalar 
Alüminyum, binaların çatı ve cephe kaplamalarında, kapı ve pencerelerinde, merdivenlerde, çatı iskeletinde, inşaat iskelelerinde ve sera yapımında büyük miktarda kullanılır 
Alüminyumun sağlamlığı yanında sahip olduğu dekoratif görünüm, eloksal (anodik oksidasyon) kaplama ile bir bakıma ölümsüzleşir. Gerek natürel veya renkli eloksal kaplama, gerek ise lake (elektrostatik toz veya sıvı) boyama ile alüminyum; mimar ve mühendislere inşaat sektöründe zengin seçenekler sunar. 
İnşaat sektöründe ; alüminyum ekstrüzyon, yassı-ürünler ve döküm ürünleri kapı/pencere doğramaları, cephe/çatı kaplamaları ve aksesuarların yapımında kullanılır.

Özel tasarımlı termiği yüksek alüminyum kullanılır.

Temperli veya lamine cam kullanılır.

Camlar bantla veya silikonla değil; bakteri ve koku üretmeyen ithal yapıştırıcı ile tutturulur.

Her cam için 2 teker ve her tekerde 2 adet kapalı rulman kullanılır.

Cam ölçüleri her balkon için özel olarak belirlenir

Cafe, Restaurant, Mağaza, Vitrin ve Balkon özelliği olan tüm mesken ve işyerlerinde kullanılmaktadır. Kullanılacak alanın şekline göre özel dizayn yapılır.

Oval, köşeli, düz tüm mekanlara uygundur.

Kanatları tek parça emniyet camdan imal edilen sistem balkonlarda alttan ve üstten; vitrinlerde üstten taşıyıcılı olmak üzere iki çeşit çalışma mekanizmasına sahiptir.

Camlar üstte ve altta alüminyum profiller arasında kayarak hareket eder.

İlk kanattaki alt ve üst kilitleme sistemi sayesinde güvenli kulanım sağlar.

Tüm kanatların içeriye açılması sayesinde kolay temizlenebilen sistem yağmur, rüzgar, toz gibi dış etkenlere karşı koruyucudur.

Binaların mimari görüntüsünü bozmaz, estetiktir.

Sistemde 6-8-10 mm. kalınlığında darbelere ve kırılmaya karşı yüksek mukavemete sahip temperli cam kullanılmaktadır.İsteğe göre lamine cam kullanılabilir.

Alüminyum profillerin isteğe göre renk seçenekleri mevcuttur.

Her türlü balkon yapısına kolaylıkla uygulanabilen sistem; cam aralarındaki şeffaf fitiller sayesinde estetik ve yalıtımlıdır.

Müşterilerimiz çeşitli isimlerle sistemi adlandırmaktadır.

CAM
Cam, aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan bir sıvı olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam, akışkan bir maddedir. Camlar, erimiş haldeki amorf yapısını koruyarak katılaşan inorganik cisimler olarak tanımlanabilir. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur. Bu yapı cama sağlamlık ve saydamlık özelliğini kazandırır. Cam pratik olarak katı bir madde olarak görünsede, teknik olarak sıvı halde bir maddedir. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camdada bulunan bir özeliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar fazladır ki bu akışı bir insan gözlemleyemez. Bu yüzden bizler camı katı bir madde olarak görürüz. 

Mimari Cam
Yapı içi, yapı çevresi ve kentsel ortamlarda diğer mimari elemanlarla birlikte kullanılan cam, camlı ünite, camlama elemanları ve sistemlerinin üretim, işleme ve montajını kapsayan faaliyetler bütünüdür. 

Çevre Kontrol Camları:
Yağmur, rüzgar, toz gibi atmosfer koşullarının yanısıra ışık, güneş radyasyon ısısı, ısı, gürültü, görüntü gibi dış etkenler açısından yapının içi ile dışı arasındaki ilişkileri düzenleyen cam ve camlı ünitelerdir. 

RENKLİ CAM
Cam oluşurken içine katılan renkli kimyevi maddelerle oluşan renklerdir. Bunlar hamurdan renkli camlardır. 

Renkleri 
Füme (gri), Bronz ( kahverengi ), Yeşil , Mavi camlardır 
Kalınlıkları 
Füme , Bronz , Mavi renkli camlar , 3mm. 10mm. kalınlıkta. Yeşil renkli cam , 2,2mm. 6mm. kalınlıkta. 

MAT CAM 
Cam üzerine püskürtme yapılarak yapılan kumlama işlemine mat cam denir 

SATİNA 
Camların asit yıkama işlemi sonucu pürüssüz hale getirilmesine satina cam denir.

EMAYE BASKI
Düz veya şekillerin fırında cama baskı yapılması sonucunda oluşulan camlara denir. 

GÜVENLİK CAMLARI:LAMİNE CAM
Laminasyon:Güvenlik camı; İki veya ikiden fazla cam plakanın aralarında şeffaf ve/veya renkli bağlayıcılar yardımıyla ısı ve basınç altında birleştirilmesi işlemine denir. Özel şeffaf bağlayıcı ( PVB ) tabakalar yardımıyla 2 veya daha fazla sayıdaki çeşitli kalınlık ve nitelikteki camlar aralarında şeffaf ve opak Pvb konarak ısı basınç altında lamine edilmektedir. Bununla birlikte kurşun geçirmez iki veya çok katlı lamine camlar yapılmaktadır. 
Kırılma sonrasındaki cam saçılmaları ve cisimlerin geçişine karşı direnci nedeniyle, gerek insan sağlığı gerekse hırsızlık ve saldırı, benzeri güvenlik sorunlarının beklendiği yerlerde yaygın bir kullanım potansiyeline sahiptir. Lamine cam normal camlardaki şeffaflık ve geçirgenlik özelliklerini büyük ölçüde değiştirmez. Çünkü kullanılan ara tabakalarla camın optik özellikleri birbirine yakındır. Lamine cam aynı zamanda gürültü yalıtımına katkısı ve düşük u.v. geçirgenliği ilede yararlı bir üründür. Lamine cam renkli renksiz pvb, renkli renksiz ve yansıtıcı cam kombinasyonlarıyla üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra lamine cam gerektiği takdirde temperli cam kombinasyonlarıyla üretildiği gibi yalıtım üniteleri bünyesinde de yer almaktadır. Lamine cam kombinasyonları, camlar, renkli cam kullanılarak, renkli pvb kullanılarak ve cam kalınlıkları değiştirilerek özel üretim de elde edilebilir. Pvb kalınlıkları; 0,38 0,761,52 

TEMPERLİ CAM
Isıl işlem ulgulanarak normal cama göre 4-5 kat daha fazla mukavemet kazanmasını sağlayan ısıl işlemdir. 

Temperleme: Güvenlik camı;Cama yaklaşık 4-5 kat mukavemet kazandırmak amacıyla, camın erime sıcaklığına yakın bir dereceye kadar ısıtılıp sonra aniden soğutulması işleminin adıdır. Ölçüye göre hazırlanmış cam, temper fırınında ısıl işlemden geçerek ısıya ve darbeye karşı güçlendirilmiş cam halini alır. Temperlemeden geçen cam hem güvenlik hem de kırılmalarda ufak parçacıklara ayrılarak daha az zarara neden olur. Temperlemeye giren cam hiçbir şekilde başka bir işleme tabi tutulamaz. 

KAPLAMALI CAMLAR: 

Çok Amaçlı Camlar/Kaplamalar: Hem güneş kontrol hem de iklim kontrol özelliklerini bir arada bulunduran camlama kombinasyonları ve/veya yumuşak kaplamalardır. 

Güneş Kontrol Camları/Kaplamaları: İçeri giren güneş enerjisini denetleyerek iç mekanları daha konforlu hale getiren ve soğutma giderlerinden tasarruf sağlayan cam veya kaplamalardır. 

Hat Dışı Kaplamalar: Float hattını terkedip stoğa alınan cam üzerine başka bir tesiste yapılan kaplamalardır. Gerekli durumlarda, temperleme işlemi kaplama öncesinde yapılabilmektedir. 

Low-E: Düşük emissivity manasına gelen, ısı kontrolü sağlayan, yumuşak kaplama adıdır. 

Sert Kaplamalar: Çizilme, aşınma ve rutubete karşı dayanıklı hat üstü veya hat dışı kaplamalardır. Sert kaplamalı camlar yapılarda tekcam olarak kullanılabilir. Yalıtım camı üretimi sırasında da "kenar sıyırma" işlemine ihtiyaç göstermezler. 

Yumuşak Kaplamalar: Çizilme, aşınma ve rutubete karşı dayanıksız, ancak performans değerleri daha yüksek olan hat dışı kaplamalı camlardır. Yumuşak kaplamalı camlaryapılarda ancak yalıtım camı bünyesinde kullanılabilir. Yalıtım camı üretimi sırasında "kenar sıyırma" işlemine ihtiyaç vardır. 

SES KONTROL CAMLARI: Ses yalıtımı, iki cam kalınlığı farklı seçilerek, ısıcam ünitesinde daha iyi bir hale getirilebilir. Optimum performans sağlamak isteniyorsa gürültü kaynağına yakın olan camın kalınlığı diğer camdan %30 daha fazla olmalıdır ki, iki cam arasındaki ses titreşimi ve iletimi düşürülebilsin. Aynı şekilde, ses yalıtımı lamine camlarla da iyi hale getirilebilir. Bunda lamine camın bünyesinde kullanılan cam ve PVB kalınlıkları etkili olmaktadır. Isıcam araboşluğu olabildiğince geniş (max. 20 mm) seçilmelidir. Isı yalıtımını iyileştiren argon gazının ise ses yalıtımını iyileştirme etkisi çok azdır. 

ALÜMİNYUM 
NEDEN ALÜMİNYUM • Paslanmaz, sararmaz, dayanıklıdır.
• Işığı mükemmel yansıtır.
• Çelik, bakır ve pirinçten 3 kat daha hafiftir.
• Alaşımları çelikten bile daha dayanıklıdır.
> • Aynı kalitede yüksek miktarda üretilebilir. • Estetik olup her renge boyanabilir.
• Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır.
• Yangın esnasında kıvılcım ve zehirli gaz çıkarmaz.
• Tamamı ile geri dönüşüm özelliği vardır.
• Hassas töleransa sahip ürünler üretilebilir.

Alüminyum, yeryüzünde oksijen ve silisyumdan sonra en çok bulunan üçüncü element olmasına rağmen, endüstriyel çapta üretimi 1886 yılında elektroliz yönteminin kullanılmaya başlanması ile gerçekleşmiştir. 
Alüminyumun endüstriyel çapta üretimi çok kolaylaşmış ve bu en genç metal, demir çelikten sonra dünyada en çok kullanılan ikinci metal olmuştur. 
Ekstrüzyon yöntemi ile çeşitli kesitlerde profil çubuk, boru, lamalar ve fılmasin elde edilir. 
Alüminyum, ekstrüzyon işlemine çok uygun bir metaldir. Böylece, kullanım amacına uygun şekil ve ölçülerde pek çok ürün, başka bir biçimlendirme işlemine gerek kalmadan ekonomik bir şekilde üretilir. 
Yassı Ürünler Sıcak ve soğuk haddeleme yöntemi ile alüminyumdan plaka, levha ve folyo gibi yassı ürünler elde edilir. 
Döküm Ürünleri Alüminyumdan, kokil, basınçlı veya kum döküm yöntemleri ile çeşitli büyüklük ve şekilde parçalar 
Alüminyum, binaların çatı ve cephe kaplamalarında, kapı ve pencerelerinde, merdivenlerde, çatı iskeletinde, inşaat iskelelerinde ve sera yapımında büyük miktarda kullanılır 
Alüminyumun sağlamlığı yanında sahip olduğu dekoratif görünüm, eloksal (anodik oksidasyon) kaplama ile bir bakıma ölümsüzleşir. Gerek natürel veya renkli eloksal kaplama, gerek ise lake (elektrostatik toz veya sıvı) boyama ile alüminyum; mimar ve mühendislere inşaat sektöründe zengin seçenekler sunar. 
İnşaat sektöründe ; alüminyum ekstrüzyon, yassı-ürünler ve döküm ürünleri kapı/pencere doğramaları, cephe/çatı kaplamaları ve aksesuarların yapımında kullanılır.